• Zaručili ste se? Sljedeći korak je...

  Nakon prošnje ili zajedničke odluke o ulasku u brak, postavlja se pitanje – što prvo obaviti? Uživajte :)

  Ovo su trenuci koji se neće ponoviti, zato si dopustite da uživate u njima. Uzmite si par dana kako biste maštali o onome što želite, pričali o datumu vjenčanja i tome kako bi ono izgledalo. Nakon početnog perioda radosti i euforije, potrebno je malo "stati na loptu" te realno razmotriti i isplanirati sljedeće korake.

  Podijelite vijest sa roditeljima i najbližima

  Nepisano je pravilo da se o zarukama prvo obavještavaju roditelji, a zatim rodbina, prijatelji, kolege… Nakon početnih vijesti možete isplanirati međusobno upoznavanje roditelja. Također, ovo je prikladno vrijeme da o svojim planovima obavijestite prijatelje za koje želite da vam budu kumovi te ih zamolite da vam ukažu čast kumstva. Što ih ranije pitate, to ćete moći više očekivati njihovu pomoć i podršku pri organizaciji vjenčanja.

  Odlučite osnovne detalje o vjenčanju: malo ili veliko vjenčanje, datum i budžet

  Bitno je da se odmah na početku usuglasite koliko gostiju ćete imati. O tome ovise vaši daljnji planovi u vezi traženja restorana za svadbenu večeru, jer nije svejedno da li tražite prostor za 50 ili 250 ljudi.

  Što se datuma tiče, izaberite jedan glavni i nekoliko rezervnih, ili barem godišnje doba kada biste se htjeli vjenčati, tako da prema tome možete suziti pretragu restorana koji su slobodni u tom periodu.

  Bitna stavka je i odrediti budžet. Odlučite kako ćete financirati vjenčanje, jer mnogo toga morate platiti unaprijed (primjerice kapare se plaćaju odmah pri rezervaciji gotovo svih usluga i restorana, kupnja odijela, vjenčanice, izrada pozivnica i zahvalnica i sl.) Raspitajte se o cijenama usluga.

  Rezervirajte restoran, band i fotostudio što ranije

  Ako ste obavili prethodna tri koraka, razmotrite što trebate rezervirati odmah kako biste odahnuli i znali da je vaš datum "siguran". Primjerice neki popularniji restorani rezervirani su i preko godinu dana unaprijed, slična stvar vrijedi i za popularnije bandove ili fotostudije. Nekako se uvijek kreće od rezervacije restorana, pa se odabire band i fotograf, ali vi možete i obrnuto. Bitno je da te tri stavke riješite što ranije u planiranju jer iskustva govore da su to stavke koje mladenci prvo rješavaju.

  Počnite se baviti zabavnim detaljima

  Najljepši dio planiranja vjenčanja (iako ponekad vrlo stresan) su estetski detalji: izbor vjenčanice, izbor boja i teme vjenčanja, odabir stila pozivnica i zahvalnica.

  Prvo pregledajte slike dekoracija koje vas mogu inspirirati, a onda donesite konačnu odluku.

  Vodite check listu/planer vjenčanja

  Bez obzira da li vaši vremenski okviri odgovaraju onima na check listi, ona će vam uvelike pomoći jer za svaki obavljeni zadatak samo stavite kvačicu – bez obzira kada ste ga obavili, a ostali zadaci će vas podsjećati što još treba učiniti.

 • Vjenčani budžet - gdje i kako uštedjeti

  • Kada mladenci počnu stavljati cijene i brojke na papir, rijetki su oni koji ne gledaju izračun potrebnog budžeta sa nevjericom. U ovom članku dajemo vam savjete gdje sve možete uštedjeti po stotinu, pet stotina ili čak tisuću kuna po određenoj usluzi kod organizacije vjenčanja.
  • Ušteda na budžetu ne znači da morate odustati od svog vjenčanja iz snova, samo morate naći kompromis između svojih želja i financija s kojima raspolažete.

  Osnovni savjeti za uštedu na vjenčanom budžetu

  • Produžite vrijeme planiranja vjenčanja – ukoliko organizaciju vjenčanja rastegnete na godinu dana ili duže, imate velike šanse da više uštedite do dana vjenčanja. Primjerice ako se odlučite svaki mjesec ostavljati na stranu 500 kuna iz plaće mladenke i mladoženje, nakon godinu dana imati ćete 12.000 kuna na raspolaganju za troškove vjenčanja.
  • Izbjegavajte vjenčanja oko Valentinovog ili dana Svih svetih – poznato je da u to doba cijene cvijeća na veleprodaji mogu skočiti do 200% što automatski diže cijene vaših cvjetnih dekoracija.
  • Uzmite u obzir vjenčanje na petak umjesto subote – mnogo restorana i sala za vjenčanje baš za organizaciju svadbenih svečanosti petkom daje popust od 5-10% na cijenu menija, također neke sale daju popuste za vjenčanja "izvan sezone" npr. u vrijeme korizme, ili pred božićne blagdane.
  • Umjesto dizajnerske vjenčanice odaberite onu šivanu u salonu vjenčanica – vrlo često je najam haljina poznatih dizajnera vjenčanica dvostruko skuplji nego da iznajmite vjenčanicu koja je šivana u samom salonu.
  • Raspitajte se za besplatne stvari – bilo da iznajmljujete vjenčanicu, kaparite restoran ili nešto treće, mnoge firme vam daju neke stvari gratis: primjerice u nekim salonima vjenčanica dobiti ćete jastučić za prstenje, podvezicu i veo, a u nekim restoranima gratis kolače, svadbenu tortu ili čak vikend na moru.
  • Napravite sami dekoracije za stolove za goste – zdjelica sa vodom u kojoj je par plivajućih svjećica i cvjetova izgledati će odlično, a vama će prepoloviti troškove dekoracija.
  • Odaberite restoran/salu kojoj nije potrebno mnogo dekoracija – sala koja je sama po sebi stilski uređena trebati će minimalne zahvate dekoriranja.
  • DJ kao jeftinija glazbena opcija – mnogo parova se odlučuje za DJ-a umjesto banda na vjenčanju i iz financijskih razloga i zbog trenda modernije svadbene večere.
  • Sami izradite pozivnice, zahvalnice i revere – ukoliko imate vremena i vrijedne pomagače, sami možete izraditi pozivnice, zahvalnice i revere. Izrada nije komplicirana, a možete značajno uštedjeti.
  • Okupljanje gostiju tek pred crkvom – izbjegavanjem tradicionalnog okupljanja gostiju kod mladoženje i mlade štedite na nekoliko stvari: hrani i piću za goste, ukrašavanju automobila te nije potrebna glazbena pratnja (tamburaši i harmonikaši).
  • Kupujte na vrijeme, na rasprodajama – cipele za mladenku, haljinu iza ponoći, odijelo i cipele za mladenca… sve to možete kupiti na nekoj od polugodišnjih rasprodaja (rasprodaje po trgovinama u pravilu su u siječnju i početkom veljače, te u lipnju i početkom srpnja). Osjećati ćete se zadovoljno kada kupite savršeno odijelo ili prelijepe cipele u pola cijene od očekivane.
 • Ideje i savjeti za prvi ples mladenaca

  Prvi ples mladenaca jedan je od najčešćih i najviše iščekivanih običaja na samom vjenčanju. Tradicionalno, za prvi ples se pleše bečki valcer no sve češće mladenci odabiru engleski valcer, dvokorak ili discofox, a u posljednje vrijeme trend su latinoamerički te neobični i zanimljivi plesovi puni koreografije ili iznenađenja.

  Da biste odabrali pjesmu ili što plesati za prvi ples trebate uzeti nekoliko stvari u obzir:

  •  Plesne sposobnosti vas kao para i eventualnu volju za učenjem novih plesnih koraka – ukoliko jedno od vas dvoje ne zna plesati, bilo bi dobro da krenete u plesnu školu i završite barem osnovni tečaj. To će vam pomoći ne samo kod prvog plesa nego i kod svih ostalih plesova na vjenčanju, barem da naučite valcer i discofox, plesove koji se najčešće plešu. Nemate li želju učiti plesati odaberite neku laganiju pjesmu uz koju se možete samo zagrliti i ljuljati u ritmu.
  •  Dužina, težina i oblik vjenčanice– vjenčanica vas može sputavati pri izvođenju određenih plesnih koraka, brže glazbe ili uvježbane koreografije. Razmislite koliko dobro ćete se moći kretati u vjenčanici, hoće li vam se zaplitati i da li ćete se osjećati ugodno dok plešete. Također je dobro napomenuti da se pripazi kod izbora vjenčanice bez naramenica kako gornji dio ne biste stalno povlačili prema gore.
  •  Običaji na vjenčanju, radi li se o tradicionalnom ili modernom vjenčanju – poznat je običaj da se u toku prvog plesa pozivaju roditelji i kumovi da se pridruže na plesnom podiju. Ukoliko spremate posebnu koreografiju, bilo bi ih dobro obavijestiti da prvi ples plešu samo mladenci.

  Svoj prvi ples možete učiniti još ljepšim ukoliko unajmite aparat za balončiće od sapunice, pripremite balon eksploziju ili sjajne konfete. Pogledajte nekoliko originalnih ideja za prvi ples, od koreografije iz filmova Prljavi ples i Triller sve do plesova sa iznenađenjem na pola pjesme.